Plagen in nieuwbouwwijken

Plagen in nieuwbouwwijken wat doe je er aan.

Plagen zoals de taxuskever, emelten, rupsen of zelfs spinnen komen vaak voor in nieuwbouwwijken. Of in tuinen waar nieuwe grond is aangebracht. Je zou denken dat het een goede start is om met verse schone grond te beginnen, dit brengt helaas ook de problemen met zich mee.

grondbewerking slecht voor de bodem

 

Oorzaak van plagen in de tuin

Doordat ik regelmatig tuinbezitters spreek die een duurzame oplossing voor hun plaag in de tuin zoeken. Kwam ik er achter dat die problemen vaak voorkomen in nieuwbouwwijken waar de tuinen vaak niet ouder dan 5 jaar zijn.

In nieuwbouwwijken en bij de renovatie van tuinen wordt de grond vaak met grote machines door elkaar geroerd. Juist in de bovenste 30 cm van een natuurlijk opgebouwde bodem leven de belangrijkste organisme. Door spitten, graven en woelen worden deze kwetsbare processen ernstig verstoord waardoor het evenwicht verstoord is.

Bijvoorbeeld de larve van de taxuskever (wordt ook wel mobium genoemd) leeft bij voorkeur in losse en luchtige potgrond of tuinaarde wat hij vindt in bloembakken en nieuw aangelegde tuinen. Een andere oorzaak is het gebrek aan bodemleven en natuurlijke vijanden. Deze natuurlijke vijanden kunnen de plaagdieren in toom houden zodat het probleem beperkt blijft en geen plaag vormt.

 

Natuurlijke kringloop herstelt evenwicht

Wij als mens willen alles naar onze hand zetten maar verstoren daarmee wel het natuurlijk evenwicht. De natuurlijke kringloop zorgt ervoor dat planten zich kunnen weren tegen plaagbeestjes maar elk beestje heeft ook een natuurlijke vijand.

Met compost speciaal doen we dat ook. We brengen een compost aan met daarin de schimmel die de taxuskever als lekker hapje ziet. Dit is wel een kunstmatige ingreep of beïnvloeding maar wel om het natuurlijke evenwicht een beetje op weg te helpen.

We zouden meer inzicht moeten krijgen in het natuurlijke samenspel en daar de tuin en het tuinonderhoud op aanpassen. Laat het blad in het najaar gewoon liggen tussen de planten zodat het bodemleven gevoed kan worden met het organisch materiaal. 80% van het blad is na de winter al omgezet in voeding en daar hoef je niets aan te doen.

Een variatie aan planten trekt ook vaak natuurlijke vijanden aan maar ook bijen en vlinders. Dat is toch een genot om te zien als je tuin echt leeft.

 

Hand in hand met de natuur

Laat de gifspuit staan en bemest je tuin alleen met organische meststoffen dan ben je al op de goede weg. Weet je dat een koolmees voor zijn jongen 800 tot 1000 rupsen vangt in een paar weken tijd? Zo kan ik nog wel even doorgaan. Laat de natuur toe in je tuin en probeer de natuurlijke kringloop te voeden en niet te verarmen.

Zou je meer willen leren over de natuurlijke kringloop, composteren en het wondere bodemleven? Geef je dan op voor workshop bodemleven en composteren (klik voor meer info)  of kijk op Tuincursus-online voor een Onderhoudsarme Tuin binnen handbereik.

 

Met groene groet, Geral Overbeek

 

2 reacties op “Plagen in nieuwbouwwijken

 1. Verschillende wijken in de Randstad worden deze zomer geteisterd door een spinnenplaag. Vooral nieuwbouwhuizen moeten het ontgelden. Volgens deskundigen komt dat door te weinig groenvoorzieningen in de wijken. Volgens John Noort van Kenniscentrum Dierplagen in Wageningen is het grootste probleem dat in nieuwbouwwijken het ‘ecologisch evenwicht ernstig is verstoord’. “In de nieuwe wijken zijn nog weinig bomen. Daardoor zijn er ook minder vogels en vleermuizen, die normaal gesproken veel spinnen en insecten opeten. Daardoor krijg je sneller last van een spinnenplaag.”

  • Beste hr. mvr,

   Het klopt dat spinnen in nieuwbouwwijken meer overlast veroorzaken omdat er weinig planten en bomen zijn waar ze normaal in kunnen kruipen. Planten en bomen trekken ook weer vogels en andere beestjes aan die het aantal insecten en spinnen in evenwicht houden.

   Meer groen is een betere oplossing dan het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

   Met groene groet, Tuinspecialist Geral Overbeek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>